11 oktober 2018

Reggewoon start haalbaarheidsonderzoek voor realisatie off-grid appartementencomplex

Reggewoon is van start gegaan met een haalbaarheidsonderzoek voor de realisatie van een off-grid appartementencomplex. In samenwerking met Pioneering, Nijhoff architecten en Dr Ten B.V. wordt onderzocht of de toepassing van een zeezout batterij ervoor kan zorgdragen dat we woningen kunnen realiseren, die in hun eigen elektriciteitsbehoefte voorzien. Dus zonder aansluiting op het vaste energienetwerk.

Het initiatief is gestart ter ere van het 10-jarig bestaan van Pioneering, het platform van en voor vernieuwers in de bouw. Zij organiseerden de prijsvraag: Smart, Smarter, SmartEAST. Pioneering ontving 7 uitdagende vraagstukken van onder andere Reggewoon en daagde inzenders uit om te komen met (deel)oplossingen voor die vraagstukken.

Het vraagstuk van Reggewoon betrof de ontwikkeling van een off-grid, duurzaam en levensloopgeschikt appartementencomplex op de locatie De Klomphof in Wierden. Reggewoon heeft samen met Nijhoff architecten, Dr Ten B.V. deze prijsvraag gewonnen. De jury geeft in haar juryrapport aan enthousiast te zijn over het totaal concept voor de te bouwen woningen, maar vooral grote kansen te zien voor de doorontwikkeling van zeezout batterijen. De zeezout batterijen maken het mogelijk om energie op te slaan en off-grid te gaan. De zeezout batterij is een batterij die gemaakt wordt met mineralen, koolstof soorten en zouten die grotendeels uit de zee en natuurlijke materialen worden gewonnen.