6 juni 2018

Gemiddeld 95 procent van het woningbezit van Reggewoon heeft energielabel B

In 2020 moeten alle huizen van woningcorporaties flink energiezuiniger zijn.

De huizen moeten in 2010 gemiddeld energielabel B hebben. Uit een rondgang van RTV Oost langs een groot aantal Overijsselse woningcorporaties blijkt dat niet alle corporaties dit halen. Rond 2023 zijn ze allemaal wel zo ver.

Nu al op 95 procent
Corporatie Reggewoon in Nijverdal haalt de afspraak wél. Directeur John Olde Olthof is er trots op: "We zitten nu gemiddeld op 95 procent energielabel B. Daar hebben we met alle collega's heel hard aan gewerkt. Onze financiële situatie en ons woningbestand laten het ook toe dat we nu al zo ver zijn."

Olde Olthof wil de voortvarende manier van werken graag doorzetten. "In 2050 moeten de woningen CO2-neutraal zijn. Dat gaan wij tien jaar eerder halen. Dat vinden wij belangrijk. Wij bouwen nu al zogenoemde 'nul-op-de-meter-woningen'. Daarvan staan er inmiddels zes en er komen er binnenkort nog 24 bij."

 Nul-op-de-meter
"Dit is zowat een fabriek geworden", wijst bewoner Dick Kievit naar een installatie in zijn woning. Het huis dat Dick en zijn vrouw huren van Reggewoon is twee jaar geleden onder handen genomen en is nu zo'n nul-op-de-meter-woning. Dat was in het begin best even wennen. "Het is anders. Het is stiller. Als je de deuren en ramen dicht hebt, dan hoor je van buiten niets meer."

Met enige weemoed denkt Dick Kievit terug aan de tijd dat hij nog radiatoren in zijn huis had. Als het koud was legde hij zijn voeten er tegen aan. Dat kan nu niet meer. In plaats van radiatoren wordt er nu warme lucht in huis geblazen. "Het werkt wel", zegt Dick.

2050
Uit de rondgang van deze omroep blijkt dat corporaties flink aan het verduurzamen zijn én dat ze vooruit kijken naar 2050.