Laatst gewijzigd op 16 juli 2019

Energiezuinig groot onderhoud 21 woningen Europaring in Wierden

Aan de Europaring in Wierden zijn 21 woningen verduurzaamd.

De onderhoudsmaatregelen, uitgevoerd door Ter Steege Bouw Vastgoed, zorgen ervoor dat de woningen zeer energiezuinig zijn. Alle woningen zijn gasloos en voorzien van een energiezuinige warmtepomp. 


Nul-op-de-meter
7 van de 21 woningen zijn verbouwd naar nul-op-de-meter. Dat betekent dat, bij een normaal leefpatroon, de bewoners op jaarbasis gemiddeld evenveel energie verbruiken als de aangebrachte zonnepanelen opwekken. Op alle woningen zijn zonnepanelen aangebracht en vindt isolatie plaats van vloeren, muren en daken. De 7 nul-op-de-meter woningen hebben als het ware een ‘nieuwe jas’ gekregen om een optimale isolatie te bereiken. Dit betekent dat de woning ook een nieuwe uitstraling heeft en voorzien is van nieuwe kozijnen met triple glas. Om nul-op-de-meter te bereiken, is elke woning voorzien van maar liefst 28 zonnepanelen. 


Energieneutraal
De overige 14 woningen kregen elk 21 panelen. De kozijnen van deze woningen zijn voorzien van HR++ glas. Deze woningen zijn energieneutraal. Concreet betekent dit dat het energieverbruik voor het verwarmen van de woning, warm tapwater inclusief de energie die nodig is voor het verwarmings- en ventilatiesysteem door de zonnepanelen wordt opgewekt. In tegenstelling tot een nul-op-de-meter woning wekt deze woning geen energie op voor het elektraverbruik van alle huishoudelijke apparaten. 


Flinke besparing op de woonlasten
De bewoners ontvangen geen huurverhoging voor de onderhoudsmaatregelen. Door de maatregelen krijgen ze zelfs een flinke besparing op de woonlasten. Dat kan dan zelfs oplopen tot honderden euro’s op jaarbasis.

Planning
In het najaar van 2018 zijn we gestart met de werkzaamheden. In mei 2019 waren de laatste energiezuinige woningen gereed.