Is uw inkomen gedaald? Herstel van recht op huurtoeslag soms mogelijk boven de grens sociale huurwoningen

Publicatiedatum: 30-03-2020

Is uw huur ondertussen boven de grens voor sociale huurwoningen gekomen en uw inkomen gedaald? Dan kon u tot voor kort geen huurtoeslag meer aanvragen. De Raad van State heeft op 24 juli 2019 een uitspraak gedaan, waardoor u misschien wel (weer) in aanmerking komt voor huurtoeslag.

 

Wat zijn de basisvoorwaarden?
Als u op het volgende ‘ja’ kunt zeggen, dan komt u misschien alsnog in aanmerking voor huurtoeslag.

  • Op het moment dat ik de woning ging huren, was het een sociale huurwoning en had mijn woning een huur die onder de huurgrens voor sociale huurwoningen viel. Dit gaat wel over de grens die toen geldig was.
  • Door de jaarlijkse huurverhoging(en) is mijn huur boven deze grens uitgekomen (€ 720,42 in 2019 / € 737,14 voor 2020).
  • Mijn inkomen is ondertussen gedaald.
  • Met mijn huidige inkomen en vermogen zou ik aanspraak kunnen maken op huurtoeslag.

Is dit allemaal voor u waar? Dan kan het ‘Herstel van recht op huurtoeslag’ voor u gelden.

Wat betekent dit nu?
Dit betekent dat u in deze situatie misschien toch nog huurtoeslag krijgt vanaf 2019. Dan moet u dit wel voor 1 september 2020 aanvragen. Dit kan via www.toeslagen.nl en u vraagt dan een ‘tegemoetkoming voor het berekeningsjaar 2019’ aan. 

De Belastingdienst bekijkt nog of dit recht ook geldig is voor eerdere jaren. In de Tweede Kamer zijn hier al vragen over gesteld. Aan de kamer is toegezegd dat dit uiterlijk in mei duidelijk wordt.

 Bron: Aedes

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden