Welkom Over ons Nieuws Laatste nieuws “Ik wil mezelf overbodig maken.” Boris Konings, Specialist Duurzaamheid, aan het woord

“Ik wil mezelf overbodig maken.” Boris Konings, Specialist Duurzaamheid, aan het woord

Leestijd: 3 min

 

Boris Konings werkt sinds februari 2021 bij Reggewoon als Specialist Duurzaamheid. Hij zorgt ervoor dat het thema ‘duurzaamheid’ gaat leven in onze organisatie. “Ik werk samen met gemeenten en andere partners aan het verduurzamen van wijken.”

Bij alle projecten die starten binnen Reggewoon is Boris betrokken. Hij draagt ideeën aan voor nieuwe werkwijzen en technieken, en hij vindt manieren om materialen op een andere manier te gebruiken. “Op dit moment denk ik samen met gemeenten na over het gasloos krijgen van wijken. We bepalen samen welke wijken op welk moment van het gas af gaan, en hoe we dat gaan doen. We zoeken hierin zoveel mogelijk aansluiting op elkaar. Reggewoon heeft als doel, alle woningen in 2040 energieneutraal.”

Altijd bezig met nieuwe dingen
“Ik introduceer nieuwe materialen of technieken bij onze projectleiders. Als een proefproject succesvol is dan zit mijn werk erop voor dat onderdeel. Het leukste in mijn werk vind ik dat ik altijd nieuwe dingen mag bedenken. Ik kijk vooruit naar de komende 20 tot 30 jaar, en naar de ontwikkelingen die er dan verwacht worden. Op dit moment onderzoek ik of biologische bouwmaterialen iets is voor Reggewoon. Ik ben voor dit onderwerp ook een vraagbaak voor collega’s.” Het meest ideale project? Dat is er één waar Boris niets aan hoeft te doen, omdat duurzaamheid al verweven is in het handelen van Reggewoon: “Maar daar vind ik helemaal niets aan! Ik houd van uitdaging, en die krijg ik hier volop. Op een gegeven moment zou het wel mooi zijn als duurzaamheid zo in het DNA van Reggewoon zit, dat ze geen specialist meer nodig hebben. Dan heb ik mezelf dus overbodig gemaakt. Dat is best een mooi streven toch?”

Lange adem
Verduurzamen gaat niet zomaar: “Verandering kost tijd, en dat besef ik ook. Mijn eerste tijd bij Reggewoon besteedde ik vooral aan vertrouwen winnen en lopende projecten verder brengen. Dat was soms wel lastig, omdat processen al te ver gevorderd waren. En in andere gevallen was het product dat ik wilde introduceren nog niet ver genoeg ontwikkeld voor het project waar ik me op dat moment in verdiepte. Nu breng ik innovaties zo vroeg mogelijk in binnen een project, of ik start er een eigen traject voor. En dat werkt toch een stuk fijner. Want zeg nou zelf: op een rijdende trein springen is een stuk moeilijker dan instappen via een perron.” Ook het werk binnen een project duurt soms lang: “Met het project ‘De Blenke’ ben ik al ruim een jaar bezig, en het is volgend jaar pas een keer klaar. Tussen de planning en het echte bouwen zit soms zo 2 of 3 jaar.”

Kleine haalbare doelen stellen
Boris heeft een hele simpele methode met innovatie: “Ik splits een complete woning op in delen. Per onderdeel ga je aan de slag. Een CV-ketel vervangen door een warmtepomp, de radiatoren maken plaats voor convectoren en voor de wanden gebruiken we steenstrips in plaats van bakstenen. Op deze manier kun je steeds een stapje verder gaan, zonder meteen het moeilijkste ‘een hele woning’ als uitgangspunt te nemen. Dat is namelijk totaal niet overzichtelijk. Opschaling is belangrijk,  het eerste jaar ga je voor 20. Gaat dat goed, dan doen we er in het volgende project voor 200, en daarna 2.000. Op deze manier kun je elke keer meer doen en heb je in no time al je woningen verduurzaamd.” Boris is zo overtuigd van deze methode dat hij hoopt dat heel Nederland volledig circulair en energieneutraal is als hij met pensioen gaat (ergens rond 2050). Dat vind wij een heel mooi doel om naartoe te werken!