Welkom Over ons Nieuws Laatste nieuws Hoekwoning vol modelauto’s in Daarlerveen: ‘Het is de allermooiste hobby’

Hoekwoning vol modelauto’s in Daarlerveen: ‘Het is de allermooiste hobby’

Leestijd: 4 min

De woning van Meneer Niks (70) aan de Meeuwenweg in Daarlerveen staat in het teken van zijn grote passie: modelauto’s. Al 45 jaar speurt hij rommelmarkten en winkels af naar de mooiste exemplaren. Zijn hoekwoning staat vol vitrinekasten gevuld met onder meer  kleine glimmende Ferarri’s, oude Volkswagens én de volledige collectie van Max Verstappen. “Ik ben heel erg gek op mijn vrouw, maar als ik met de auto’s bezig ben, zet ik haar in de schuur.”

Het begon allemaal in 1977 met een bezoekje aan een rommelmarkt, vlak na de bruiloft met zijn grote liefde Hetty. “Ik stuitte op een kraampje vol modelauto’s en mijn oog viel op een rode Ferrari. De auto was in perfecte staat én zo precies nagebouwd, ik vond het prachtig.” Voor slechts tien gulden, kon meneer Niks de modelauto niet laten liggen. En zo begon het. Hij zag opeens overal op rommelmarkten modelauto’s, hij kreeg een authentieke Amerikaanse auto opgestuurd van zijn zus die was verhuisd naar de Verenigde Staten en ging speciaalzaken af op zoek naar de mooiste modellen. Wat er nou zo leuk is aan modelauto’s? “Je hebt ze in alle soorten en maten, ze zijn heel precies nagebouwd, je hebt oneindig veel modellen; het is gewoon de allermooiste hobby”, vertelt meneer Niks enthousiast.

Beetje te veel
Niet iedereen is overigens enthousiast over zijn hobby. “Mijn vrouw vindt het niet altijd leuk”, vertelt Niks lachend.  “Ik heb zoveel auto’s, dat ik ze niet allemaal tegelijkertijd kan tonen in de vitrinekasten. Op de eerste verdieping staan dus ook heel wat dozen vol auto’s opgestapeld. Echt mooi is dat natuurlijk niet.” En ook op de benedenverdieping is er geen ontkomen aan, de auto’s zijn overal. “Ik heb vier volle vitrinekasten in de woonkamer, een kast in de bijkeuken en nog twee kleinere dichte kasten vol auto’s”, somt Niks op. “Het is eigenlijk wel een beetje te veel, maar het is gewoon zo mooi. Ik kijk er elke dag met veel plezier naar.” Goedkoop is de hobby niet. “Mijn vrouw moet mij soms een beetje afremmen. Modelauto’s kunnen nu wel 90 euro kosten.”

Precies werkje
Er is ongeveer ruimte voor 120 modelauto’s om in het zicht te staan. Om de paar weken wordt de verzameling opgefrist en gerouleerd. “Ik stof alle autootjes af, poets ze op met autopoets zodat ze weer mooi glimmen en geef ze een nieuwe plek of wissel ze met auto’s uit de dozen.” Het is een heel precies werkje, dat alleen door meneer Niks uitgevoerd mag worden. “Niemand mag aan mijn verzameling komen. Ik ben heel gek op mijn vrouw, maar als ik met de auto’s bezig ben, zet ik haar in de schuur”, grapt hij. “De modelauto’s zijn heel gevoelig, er breekt zo een spiegeltje of een ruitenwisser af. Dat moet ik echt zelf doen.” De uitzondering op de regel is zijn kleinzoon die ook gek is op auto’s. “Ik geef hem soms een exemplaar om mee naar huis te nemen. En als ik er niet meer ben, mag hij mijn verzameling hebben.” Zijn kleinzoon hoeft daar nu nog niks van te weten: “Hij zegt altijd: blijft nog maar mooi lang lopen hoor opa!”

Buurtgenoten
Te koop loopt meneer Niks niet met zijn verzameling. “We wonen al 43 jaar in dezelfde hoekwoning van Reggewoon. Veel buurtgenoten weten wel van mijn verzameling af, maar het is niet dat ik een bord aan de weg zet om iedereen uit te nodigen. Maar als kinderen in de buurt vragen of ze een kijkje mogen nemen, zijn ze altijd welkom.” Ook de wijkbeheerder van Reggewoon komt regelmatig een kijkje nemen. “Die lacht zich altijd dood, ze vindt het prachtig.” En of er voor de deur ook een luxe auto staat? “Nee”, zegt meneer Niks resoluut. “Een auto is gewoon om in te rijden. Ik kom net zo ver met onze Seat als met de duurste Ferrari.”

Compleet is de verzameling van meneer Niks niet, en misschien wel nooit. “Er zijn altijd nieuwe modellen te vinden.” Zo zoekt hij nu naar een ouderwetse Volkswagen Transporter. “Vaderdag komt er weer aan, dus ik ben hoopvol”, lacht hij. Een kleiner huis is in ieder geval geen optie. “Laat ons maar mooi zitten op de hoek, we hebben alle ruimte en dat is alles wat ik nodig heb.”