Welkom Over ons Nieuws Laatste nieuws Het verhaal achter de wijkbeheerders: ‘We willen én kunnen echt iets voor bewoners betekenen’

Het verhaal achter de wijkbeheerders: ‘We willen én kunnen echt iets voor bewoners betekenen’

Leestijd: 5 min

Wijkbeheerders Gilano en Ellen zijn de gezichten van Reggewoon in de wijk. Het duo vertelt over hun contact met bewoners en waar zij een glimlach van op hun gezicht krijgen tijdens een werkdag in de wijk.

Toen Ellen op de vacature voor wijkbeheerder voor Reggewoon stuitte, voelde het als de perfecte baan. “Ik wil graag mensen helpen en iets voor ze betekenen. Als ik bijvoorbeeld zie dat een tuin is verwaarloosd, kan dat duiden op een groter maatschappelijk probleem. Een bewoner kan ziek zijn of in een sociaal isolement zijn geraakt. Ik klop bij deze mensen aan, zoek uit wat het probleem is en help bij het inschakelen van hulp. Ik ben een verbinder en daarmee deel van de oplossing. Ik doe precies wat ik vroeger voor ogen had: mensen helpen.”

Oprechte interesse
Collega wijkbeheerder Gilano Samangoen knikt instemmend mee. Ook hij voelde de behoefte iets te betekenen voor de medemens. “Ik heb oprechte interesse in mensen en wil graag een positieve impact maken op iemands leven. In mijn vorige banen kon ik dat niet kwijt, maar als wijkbeheerder is interesse in mensen juist het allerbelangrijkste. Pas als bewoners zich gezien en gehoord voelen, komen signalen over zaken als sociale problematiek boven water. En pas dan kunnen wij helpen. Een oppervlakkige ‘hoe gaat het’ als ik een rondje door de wijk maak, is voor mij dan ook niet voldoende. Ik wil weten hoe het écht met onze bewoners gaat.”

Gezellig praatje
Aanwezigheid in de wijk is daarvoor een vereiste. “Zichtbaar zijn is enorm belangrijk”, vertelt Gilano. “Daarom zijn we dag in, dag uit in de wijk te vinden. We willen dat het zo laagdrempelig mogelijk is om ons te benaderen. Er hoeft geen probleem te zijn om met ons in contact te komen, we kunnen ook gewoon gezellig kletsen of ideeën uitwisselen over een leuke buurtactiviteit.” Ellen voegt toe dat mensen vaak een drempel voelen om contact op te nemen als ze vermoeden dat er iets aan de hand is. Ook een vals signalement kan volgens Ellen namelijk een positief effect hebben: “Bijvoorbeeld om roddels te ontmantelen. Achter dichte gordijnen vindt bijvoorbeeld niet de gevreesde wietkweek plaats, maar verdriet om een overleden partner of een andere cultuur. Ook dan kunnen wij hulp bieden en zorgen voor verbinding in de wijk. Dus, praat met ons.”

Leefbaarheid in de wijk
Wat de wijkbeheerders doen, naast oprechte interesse tonen en signaleren? Ellen: “Wij dragen zorg voor de leefbaarheid in de wijk en dat is zo breed als het klinkt. Van leefbaarheid op sociaal vlak tot leefbaarheid op technisch en onderhoudsvlak. Wij houden dit allemaal in de gaten tijdens onze dagelijkse rondes door de wijken.” Gilano voegt toe dat alles moet voldoen aan de drie pijlers: schoon, netjes en veilig. “Als de tuinen, huizen en bewoners die ik zie voldoen aan die zaken, weet ik dat het goed gaat.”

Verbinders
En als wijken niet voldoen aan die pijlers, kunnen de wijkbeheerders optreden als verbinder richting collega’s of andere instellingen. “We kunnen bijvoorbeeld eenmalig hulp van Aveleijn inschakelen om de tuin weer op orde te krijgen. En bij een structureel probleem rond tuinonderhoud kunnen we, waar wenselijk, samen met de bewoner zoeken naar een oplossing”, legt Ellen uit. Gilano vult aan: “Wat het probleem ook is, wij zijn het eerste aanspreekpunt voor bewoners. Wij zorgen dat ze de benodigde hulp krijgen.”

Geluksmomentjes
En die hulp kan een grote impact maken op het leven van een bewoner. Zo heeft Gilano begin dit jaar bijvoorbeeld een man geholpen zijn sterk vervuilde woning weer op orde te krijgen. “Hij was na zijn scheiding in een isolement geraakt. Zijn huis was zo vies, dat hij zijn eigen kleinkinderen niet meer durfde te ontvangen. Na veel gesprekken, liet hij mij eindelijk toe hem te helpen.” Gilano schakelde onder meer een schoonmaakbedrijf en structurele hulp van de gemeente in. Inmiddels is het huis schoon en krijgt de man weer bezoek. Ellen zorgde dankzij meldingen van buurtbewoners, dat een eenzame man nu één keer in de week een vrijwilliger op de koffie krijgt. “Dit zijn echt geluksmomentjes”, zegt Gilano. “Daar krijg ik een glimlach van op mijn gezicht. We kunnen echt iets voor bewoners betekenen als ze er voor openstaan en we het samen doen.”

Samen
En dat ‘samen doen’ is volgens de wijkbeheerders van groot belang. “We kunnen de leefbaarheid in wijken alleen samen met bewoners verbeteren. We hebben hun ideeën en signalen nodig”, legt Ellen uit. “Zoek ons dus vooral op. Mail ons, bel ons, spreek ons aan op straat, we zijn er voor jullie. We komen heel graag kennismaken. Laten we samen de wijken nóg fijner maken.”

Heeft u ideeën, signalen of gewoon zin in een kopje koffie? Mail naar [email protected] of bel naar 0548-631616 voor een afspraak met één van de wijkbeheerders.