Ventileren

Een goede ventilatie van de woning is van groot belang. Wanneer u niet voldoende ventileert, bestaat de kans op schimmelvorming en een muffe lucht in de woning. 
Vaak ontstaan vochtplekken en schimmels in natte en vochtige ruimtes door te weinig ventilatie.

Dagelijks vervuilen we de lucht binnenshuis met o.a. koken, douchen, wassen en drogen. Ventileren van de woning is nodig om zuurstof toe te voeren en vervuilde en vochtige lucht af te voeren.

Wat is ventileren?

Ventileren is een continu proces waarin verse lucht in uw huis komt.  Het is belangrijk dat uw ventilatieroosters altijd open staan en dat u dagelijks de (slaapkamer)ramen en deuren even open zet.

Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar, bobbelend behang, schimmel op muren of plafond, schimmel in de badkamer. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt.

Ventilatietips

  • Zorg voor frisse lucht in huis, door het open zetten van ramen, deuren en roosters.
  • Droog de was buiten. Droogt u toch binnen de was? Zet dan altijd een raam of balkondeur in de buurt open.
  • Laat na het koken de afzuigkap nog een kwartier aanstaan of zet waar mogelijk een raampje open. Overtollig vocht wordt zo afgevoerd.
  • Droog na het douchen de tegels met een trekker of een handdoek. 
  • Al wordt de woning (omdat er niemand is) overdag niet gebruikt, zorg ervoor dat het niet te koud wordt. Te zuinig stoken kan vochtproblemen veroorzaken. Laat ook 's nachts de temperatuur niet onder de vijftien/zestien graden komen.
  • In een vochtig huis is het aan te bevelen om meubelen vrij van de buitenmuren te zetten. Enkele centimeters is al voldoende om achter de meubelen luchtcirculatie te maken.

Let op : ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. Hierdoor komt er droge frisse lucht naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie, zo bespaart u dus op uw stookkosten.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden